2015-08-08 Æsops fabler

Da mine tanker strejfede mytologier, eventyr og historier, kom jeg i tanke om Æsops fabler. De vil være gode at fortælle som småhistorier til min søn, – og er frie af copyright, – så jeg vil her genfortælle et par af dem på dansk. Både for selv at lære og huske dem, og også så de måske kan være til glæde for andre.

Løven og musen

Løven lå og sov, da en mus løb hen over dens snude, og vækkede den. Løven brølede, fangede musen, og skulle til at dræbe den, – da musen beder for sit liv og siger: “Hvis du vil lade være med at æde mig, vil jeg gøre dig en tjeneste en anden gang”. Løven grinede, men lod musen gå fri.

Nogle dage senere blev løven fanget i en fælde af nogle jæger, og sad i et net som den ikke kunne komme fri fra. Den kæmpede men kunne ikke komme fri. Musen hørte løvens brøl, og listede sig hen og gnavede rebene i nettet over, og sagde så til løven: “Du grinede af tanken om at jeg kunne gengælde tjenesten, men nu ved du at det kan ske, at selv en løve kan have brug for hjælp fra en mus”.

Hunden og spejlbilledet

En hund kom gående over en bro, med et stykke kød i munden. Da den kiggede ned på vandet, så den endnu et stykke kød i munden på en anden hund. Den var sulten, så den sprang ned for at tage kødet fra den anden hund også, men… PLASK, – nu var både kød og spejlbillede væk.

Ræven og rønnebærene

En sulten ræv så nogle lækre rønnebær, i toppen af en gren. Først prøvede den om den kunne nå dem, – men uden held. Så prøvede den at hoppe op til dem, – ligeledes uden held, og derefter prøvde den om den kunn klatre op af de slanke grene, – hvilket ej heller lykkedes. Efter at prøve længe måtte den give op. Og da den den gik sin vej, sagde den til sig selv: Rønnebærene, de er sure, dem vil jeg ikke have.