arrow_back_ios Biblioteker menu group

Biblioteker

Kære Biblioteker, jeg har ikke råd til selv at fortsætte udvikling og drift af mine græsrods-biblioteksprojekter:

  • Udvikling af værktøj til migration af artikler/nyheder til den nye bibliotekshjemmeside (fra DDB-CMS til NEXT), – da det forøjeblikket lyder til, at der ikke er planer om migrere dette automatisk. Lige nu arbejder jeg på at arkivere det eksisterende indhold, så det ikke forsvinder ved skiftet til den nye hjemmeside.
  • Drift og videreudvikling BibSpire Anbefalingskomponent i DDB-CMS, som har givet betydeligt stigning i udlån og kører i drift for 22 biblioteker heriblandt Aalborg Bibliotekerne, Vejle Bibliotekerne, Taarnby Bibliotek, Dansk Centralbibliotek for Sydslesvig, Ballerup Bibliotek, Biblioteket Sønderborg, etc.
  • Genetablering af bibdata.dk, der er besøgt millionvis af gange af søgerobotter såsom Google, Microsoft Bing, Apple, etc., og har sendt tusindevis af besøg videre til bibliotekshjemmesider, men nu er lukket ned pga. manglende resourcer.
  • Udvikling af nye anbefalingssystemer med særligt fokus på Digitale Materialer(ønske fra Ballerup) og Børnematerialer(som jeg tror der bliver behov for).
  • Biblioteksstatistik ud fra biblioteks-dialog/behov, eksempelvis automatisering af rapportudtræk.
  • Værktøj og infrastruktur til generiske forsider, som har lavet forsider til hundredetusindevis af elektroniske materialer, – som gør dem visuelt mere indbydende på både nationale og lokale grænseflader. Udviklingen af dette er drevet og finansieret af Ballerup Bibliotek til gavn for hele sektoren, – så dette projekt fortsætter.
  • Samarbejde med DBC om anbefalingssystemet i FBI(den Fælles Biblioteks-Infrastruktur) der både bruges i bibliotek.dk og NEXT, og sikring også at der kommer opdaterede data til dette. Jeg er i dialog med DBC om måske at arbejde en dag om ugen hos dem, så dette projekt fortsætter.

Hvis disse projekter skal fortsætte, så bliver dit bibliotek nødt til støtte drift og videreudvikling. Sidste år (2023) fik jeg i gennemsnit 4.450kr/måned, til alle de ting jeg laver i bibliotekssektoren. Dette skal både dække server-udgifter, drift/administration, og løn til mig. Nu har jeg ikke længere råd til at drive tingene af egen lomme.

Hvis biblioteker og/eller DDF går sammen om 18.000/md har jeg tid og resourcer til at videreudvikle tingene. For 8.000/md kan jeg holde tingene kørende, men kun nå at udvikle på de mest kritiske ting. Hvis beløbet bliver større end 28.000/md, så vil jeg forsøge at få flere hænder på projekterne, og udbrede viden om hvorledes man skaber sådanne projekter, ved at udbyde studiejobs, studieprojekter og øge mit samarbejde med KU (forhenværende Danmarks Biblioteksskole / RSLIS).

Her kommer liste over biblioteker, der er del af crowdfunding:

  • Ballerup Bibliotek: 2.000/md (hvilket sikrer at forsideprojektet forbliver kørende).

Biblioteker, der er med til crowdfunding, kan også påvirke hvilke projekter jeg prioriterer, og er de første der får adgang til de ting jeg udvikler.

Du kan hjælpe ved at dele denne side i relevante sammenhænge, eller få dit bibliotek til at bidrage.

Jeg prøver at køre denne "crowdfunding"-kampangne indtil begyndelsen af april, hvorefter at jeg må vurdere, hvilket af ovenstående der kan fortsætte.

Kontakt mig (Rasmus Erik) hvis I vil være med!


Udover ovenstående igangværende projekter, har jeg også et stort bagkatalog af biblioteksprojekter, som jeg gerne ville have tid til på et tidpunkt, og som måske på længere sigt kan blive prioriteret, afhængigt af interesse fra de biblioteker der crowdfunder:

  • Grænseflader til græsning og til at gå på opdagelse i bibliotekernes materialer. Jeg har tidligere lavet BibApp, der vandt 1.pris i konkurrence om bedste app på åbne kulturdata (lukket pga. manglende resourcer), og har mange idéer til projekter i denne retning.
  • Forbedring af søgning. For nogle år siden lavede jeg en fuldt funktionel søgemaskine, til at illustrere forslag til forbedringer (lukket pga. manglende resourcer).
  • Inkludering af lokale arrangementer og biblioteksproduceret indhold i anbefalingssystemet.
  • Materialekarrussel med anbefalinger (Aalborg har efterspurgt ting i denne retning)
  • Bibliotek-skærmløsning
  • Overblik over litterære trends etc. i brugen af bibliotekerne.
  • Bedre overblik/tilmelding over arrangementer
  • etc.

Alt hvad bibliotekerne crowdfunder er selvfølgeligt opensource, og jeg vil meget gerne hjælpe med at at overdrage det til andre.


Jeg er også i dialog med DBC om måske at arbejde en dag om ugen hos dem. Dette vil sikre at projekterne som de har interesse i kører videre. Og det kan gøre det lettere, at få mine initiativer overdraget til den fælles biblioteksinfrastruktur.

For at administration ikke tager for meget tid fra udviklingen, er planen, at min virksomhed sender en regning hvert halve år (i begyndelsen af 2. kvartal og 4. kvartal) til de biblioteker der støtter projekterne. Bidrag kan både afregnes som et beløb, eller som et antal konsulenttimer. Eller vi kan finde en anden model.

Min baggrund

Mine bibliotekssprojekter ligger tilgængelige som opensource her. Oversigt over nogle af de projekter som jeg har været indeover i bibliotekssektoren, – heraf mange på eget initiativ og finansiering:

  • 2024- Ny simpel grænseflade til at se anbefalinger, JED-data, etc. https://solsort.com/biblioteker/demo
  • 2014-nu Anbefalingsmotorer for biblioteksmaterialer. Første version lavede jeg i 2014 i forbindelse med Vejles DDB-projekt "Visualisering af Relationer", da jeg ikke var tilfreds med ADHL-anbefalingerne, som jeg byggede ovenpå til projektet. Ny udgave i 2015, som jeg brugte i inspirationsværktøjet der vandt prisen for bedste app. Har løbende videreudviklet og brugt den til blandt andet bibdata.dk, og også præsenteret den i forskellige sammenhænge. Ny udgave i 2019, BibSpire, som blev solgt til DBC i 2020, og algoritmerne derfra er migreret til FBI-recommenderen i løbet af 2020-2022. I 2024 er jeg igen startet på helt nye udgaver – denne gang med særligt fokus på digitale materialer og børnelitteratur.
  • 2021-nu Drift af generiske forsider for Ballerup Bibliotek
  • 2017-nu Udvikling af værktøj til generiske forsider for Ballerup Bibliotek
  • 2013-nu Små og store konsulentopgaver for DBC, heriblandt udvikling på den åbne platform og dele af læsekompasset.
  • 2019-2024 BibSpire anbefalingskomponent til DDB-CMS viser anbefalinger ved materialevisning, værkvisning og lånerstatus. Implementeret som en React JavaScript-komponent, – som også kan bruges på andres sites og i andre sammenhænge, https://bibspire.dk. Solgt til DBC i 2020, som har finansieret at den har været i bibliotekerne kørende 2020-2023. I 2024 er der forøjeblikket ingen aftale om videre drift, men den kører stadigt videre på min server, og der er vist ikke planer om at migrere den på grund af Next.
  • 2023 Feedback om det nye JED-biblioteksformat for DBC
  • 2023 Proof-of-concept på værktøj til at gå på opdagelse i "Film på biblioteket".
  • 2021-2023 Gæsteforelæsninger på Informationsvidenskab på Københavns Universitet
  • 2020-2022 Overdragelse af anbefalingsalgoritmer fra BibSpire til FBI-recommenderen. For DBC.
  • 2021 BibStats biblioteksstatistik proof-of-concept med cirkulationstal, etc.
  • 2020 System til berøringsfrit(corona-venligt) automatisk videoopkald til biblioteksbetjening på biblioteket. For Ballerup Bibliotek.
  • 2016-2019 bibdata.dk. Eksperiment med linked open data / SEO-venlig semantisk opmarkeret hjemmeside med biblioteksdata, – den har fået million besøg af googles robotter, og der kommer også noget organisk trafik. Visionen er, at lave et site med én webadresse per biblioteksmateriale som kan findes i google og andre søgemaskiner, som kan lede brugeren over til det lokale DDB-CMS site. Jeg har lavet proof-of-concept bibdata.dk, der beviser at det ville fungere, – og hvis bibliotekerne vil bakke op om denne idé, vil jeg relativt hurtigt kunne bygge en løsning, hvor brugere kan komme til bibliotekernes hjemmeside (med nærmeste bibliotek via geoip og lignende). Eksperiment-siden kunne ses på https://bibdata.dk
  • 2019 Eksperimenter med forbedring af søgning. Tanken er at resultater herfra kunne kombineres med resultaterne fra opensearch, eller erfaringer herfra kunne inddrages i den fremtidige søgeudvikling.
  • 2019 Hack4DK vinderprojekt – semantisk opmarkerede kulturdata på tværs af institutioner, inklusivt bibliotekerne.
  • 2019 API med anbefalinger og bibliografiske data, der er let at arbejde med – jeg bruger det til egne løsninger, og muligvis bruges den også til anbefalinger af inleads skærmløsning, og måske også andre projekter som jeg har været i dialog med. API'et kan ses her: https://api.bibspire.dk/v1
  • 2019 Bibliografisk datamodel: konvertering fra DKABM til schema.org, hvilket gør det lettere at arbejde med data. Denne benyttedes til BibSpire.
  • 2019 Mockup/prototype på anbefalinger i eReolen kunne se ud.
  • 2019 Virtual Reality visualisering af biblioteksmaterialer / anbefalinger (prototype / eksperiment)
  • 2017-2019 Mindre konsulentopgaver(rådgivning) for DDB
  • 2018 Eksperimenter med fraktal visning af anbefalinger
  • 2018 Workshops om Data Science for bibliotekarer for Bibliotekarforbundet og "Data Science Workshop" for Informationsstudier på Københavns Universitet.
  • 2017 BogApp – jeg prøvede at danne et opensource biblioteksapp-projekt, og fik også andre udviklere med på dette, – måtte opgive dette og opensource biblioteksapp-udvikling, da DDB valgte at købe en proprietær app-løsning til hele bibliotekssektoren.
  • 2016 Mobibl mobilvenlig biblioteks-web/app. Proof-of-concept med fungerende søgning, bestil, lånerstatus, biblioteksinfo, etc. på den åbne platform. Bibliotekerne var ikke interesserede i denne, pga. DDBs app-udbud. Jeg dannede også konsortium med SocialSquare(nu del af Reload) og bød på DDBs app-udbud, men DDB valgte en dyrere leverandør uden kendskab til bibliotekssektoren, som ikke kunne leverer.
  • 2015 BibApp prototype af inspirationsværktøj, der i 2016 vandt 1.pris i DBCs konkurrence om bedste app på åbne kulturdata.
  • 2014-2015 Visualisering af relationer, inspirationsprojekt med integration i DDB-CMS. For Vejlebibliotekerne.
  • 2013-nu Primært fokus på egen virksomhed, der blandt andet laver ting i bibliotekssektoren.
  • 2009-2013 Programmør hos DBC. Dele af søgemaskine til daværende bibliotek.dk, javascript-infrastruktur, mobil og meget andet. Deltagelse i TING og Bibliotekernes udviklernetværk.
  • 2009 Uddannet som datalog, heri indgår 1 års biblioteks- og informationsvidenskab-studier på Danmarks Biblioteksskole
  • før 2009 Studiejob som projektleder digitaliseringsprojekt m. krak-vejvisere på Københavns Biblioteker
  • før 2009 Studiejob som udvikler i IT-lab på Danmarks biblioteksskole.
  • før 2009 Bogopsætter på Køge Bibliotek.