BibSpire status, 2019

BibSpires anbefalinger kører nu i produktion på 22 bibliotekers DDB-CMS-sites, og har givet over 100.000 ekstra materialevisninger. I december har anbefalingerne givet bibliotekerne 18.4% ekstra materialevisninger (per 27/12). På nuværende tidspunkt giver BibSpire de bedste digital anbefalinger i DDB-CMS, til trods for millionprojekter som ADHL, Personaliseringsprojektet, og PAPPS med lignende formål.

BibSpire er mit (Rasmus Erik's) passion-projekt med digital innovation i bibliotekerne. Udover anbefalingerne, har BibSpire også følgende resultater i 2019:

 • Bibliotekssøgemaskine proof-of-concept – https://search.bibspire.dk
 • Søgemaskinevenlig(Google etc.) opmarkering af biblioteksdata, med millioner af hits fra søgerobotter... https://bibdata.dk
 • Eksperiment/proof-of-concept med visualisering af anbefalinger i virtual reality.
 • Start på projekt med tilmelding til biblioteks-arrangementer, – fokus ændrede dog retning og blev til anbefalingerne i stedet.
 • Ny bibliografisk datamodel, baseret på schema.org og lavet udfra statistik over hvilke bibliografiske data der faktisk er et til stede. Dette letter udviklingen.
 • Enklere adgang til forsidebilleder – i.e. https://v1.forsider.dk/cover/870970-basis:51384121 finder automatisk forside via openplatform, og redirecter til denne. Dette letter udviklingen.
 • Nyt API, blandt andet med anbefalinger og meta data, – andre har også vist interesse for dette. Dette letter udviklingen.
 • Integration af JavaScript-komponent i DDB-CMS hvilket letter udviklingen.
 • Statistik-dashboard, https://dash.bibspire.dk
 • Design-mockup på hvordan anbefalinger kunne tilføjes ereolen: https://ereolen.bibspire.dk
 • Udforskning af FBS-statistikdata (til fremtidig brug til anbefalinger). Bibliotekerne kan få adgang til disse via DDB. Foreløbigt har jeg kun adgang via Randers og Vejle.

Mit ønske er, at så mange som muligt får glæde af de ting, som jeg skaber. Derfor har jeg ladet det være op til bibliotekerne hvor meget de betaler. Foreløbigt har bibliotekerne støttet BibSpire med 10.000 kr, og fremadrettet betales der 2.500 kr om måneden i abonnement. Stor tak til Randers og Ålborg for at tegne abonnement på anbefalingerne (og derved sikret fremadrettet drift).

Jeg lavede den første anbefalingsalgoritme i 2014, og har siden da bygget et væld af digitale eksperimenter til bibliotekssektoren, – fordi jeg brænder for det. På bekostning af konsulentopgaver etc. besluttede jeg at BibSpire skulle være mit primære fokus i 2019.

I løbet af de første 4 måneder i 2019 videreudviklede jeg forskellige prototyper, herunder proof-of-concept på anbefalinger i DDB-CMS. Da jeg præsenterede dette på bibliotekernes udviklernetværk, meldte Randers ud at de ville tegne abonnement på anbefalingerne, og to måneder senere var vi kørende i drift med første version. Resten af året er derefter brugt på at forbedre løsningen, og prøve at få den udbredt – så den kan blive til glæde for alle.

Udviklingen af BibSpire er en stor økonomisk omkostning for mig, – så medmindre der kommer mere økonomisk støtte til projektet, så må jeg prøve at holder op med at videreudvikle BibSpire, – selvom det er en success.

Hvis du ønsker at BibSpire skal videreudvikles, – så kan du hjælpe ved, at få flere biblioteker til at tegne abonnement, eller du kan selv være med til at crowdfunde det. Biblioteker der tegner abonnement får driftsgaranti, og de får mulighed for at konfigurere anbefalingerne.